I-J

Inbrott

Föreningen är skonad från många och återkommande inbrott. Detta beror delvis på att vi medlemmar är noga med att låsa dörrar till trappuppgångar, vind, källare och tvättstuga. Tala gärna med era grannar om ni reser bort så kan de hålla er lägenhet under uppsikt.

De senaste åren har däremot flera cykelstölder skett av cyklar som stått parkerade på gårdarna och gatan utanför husen. Se därför till att parkera din cykel i något av föreningens cykelrum istället (se cyklar)!

Polisen uppmanar till att anmäla alla brott.

Inneboende

Som medlem i föreningen står det fritt att ha inneboende. Det finns dock särskilda krav som måste uppfyllas för att inneboendesituationen inte ska räknas som en (olaglig) andrahandsuthyrning.

Att hyra ut till en inneboende innebär att du upplåter en del av din lägenhet till någon samtidigt som du själv bor där. Om den inneboende använder lägenheten självständigt räknas det i stället som en andrahands­uthyrning och då behöver du få hyresvärdens godkännande. Du måste använda lägenheten i ”beaktansvärd utsträckning”. Det vill säga att du måste bo permanent i din lägenhet alternativt att du använder lägenheten som ett nödvändigt bostadkomplement i samband med arbete eller studier. I det sistnämnda fallet ska du bo i lägenheten minst två till tre dagar i veckan, alternativt 80 till 100 dagar per år (definition hämtad från hyresgästföreningen.se)

Uppfyller du inte ovanstående krav räknas din inneboende som en andrahandsuthyrning och behöver du komma in med en ansökan för uthyrning till styrelsen. Information om villkoren för att hyra ut i andrahand hittar du under ”andrahandsuthyrning” under A-Ö.

K-L

Källarförråd

Till varje lägenhet hör normalt ett källarförråd som skall vara försett med lås och märkt med lägenhetsnummer.

Var noga med att låsa ytterdörrarna till källaren. Tänk på att kyl eller frys inte får installeras i ditt källarförråd och att du heller inte får förvara brandfarliga vätskor eller färger där.

Lägenheten

En del köper bostadsrätt främst av skälet att själv kunna påverka utseendet på lägenheten. Bostadsrättsinnehavaren har ”bostadsrätt” till lägenheten och självklart väljer du själv färgsättning och material på utskikten.

Däremot får du inte utan godkännande av styrelsen ändra i lägenhetens grundstruktur. Förändringar av väggar, golv, fönster, dörrar, balkong, bad/duschrum kan påverka gemensamma installationer och huskroppens integritet. Du ska ansöka om tillstånd om du avser att:

  • ändra planlösningen och/eller påverka delar av bärande konstruktion i din lägenhet.
  • renovera ditt badrum.
  • byta den befintliga fläkten i ditt kök.
  • ändra befintliga ledningar för avlopp, värme, vatten eller ventilation (t ex byte av golvbrunn eller installation av elektrisk handdukstork.
  • byta eller ändra elinstallationer.

Skicka in ett ansökningsformulär till styrelsen tillsammans med de underlagen som krävs när du vill renovera. Mer information om vad som gäller för just din renovering hittar du här.