El
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för el-installationen i lägenheten. Vi omdragning av elledningar eller installation av nytt elskåp behöver du dock tillstånd från styrelsen.
I alla lägenheter finns en gruppcentral (proppskåp). Vid installation av fast anslutet vägguttag, belysningspunkt eller tvättmaskin måste en behörig installatör anlitas, föreningen kan ge tips om detta. Huvudsäkringar och elmätaren finns i låst skåp i källaren som elverket och föreningen har nycklar till. I källare och vind finns också gruppcentraler för trapp, källare och vindsbelysning.
Byteslådor för elektronik
Laddare/transformatorer, sladdar och annan småelektronik finns för byte i tvättstugans mangelrum. Det finns ingen garanti avseende funktion utan bygger på att man lägger dit saker man vet fungerar och att man själv måste kolla funktionen när man tar något.
Fastighetsbesiktning
Besiktning av fastigheten utförs regelbundet. Bostadsinnehavaren är skyldig att ge föreningens besiktningsman tillträde till lägenheten, se stadgarna.
Föreningen besiktigar bland annat:
- underhåll av fönster
- tätskikt i dusch/badrum
- ev. installation av tvättmaskin och diskmaskin.
- vattenkranar och ballofixer
Fastighetsskötsel
Fastighetsskötare
Föreningen anlitar PLL fastighetsförvaltning för fastighetsskötseln. Du anmäler fel i fastigheten direkt till PLL på deras hemsida https://www.pllfastighet.se/Felanmalan.html eller på telefon 031-19 80 19.
Vid akuta fel såsom vattenläcka ringer du tel. 031-51 54 70 (knappval 4).
Om din anmälan berör ett fel i din lägenhet styr stadgarna vad som ska bekostas av medlemmen och föreningen.
Fastighetsansvarig
I styrelsen är en ledamot utsedd att ha fastighetsansvar, se kontakta oss.
Kontakta styrelsens fastighetsansvarige om du har några byggnadstekniska frågor.
Fläktar
Se rubriken Ventilation.
Felanmälan
Felanmälningar görs till PLL fastighetsförvaltning:
-Via telefon: 031-198019
-Via PLLs hemsida: www.pllfastighet.se där du fyller i formulär för felanmälan
Telefonisk felanmälan har öppet vardagar 8 – 16. Övriga tider hänvisas till hemsidan. Vid akuta ärenden se rubriken akut.
Föreningslokalen
Föreningslokalen finns i markplanet på gaveln till Hjorthagsgatan 8A. I anslutning till föreningslokalen finns även bastu.
Lokalen är i första hand avsedd för bostadsrättsföreningens medlemmar. Den ska till exempel kunna användas vid kalas eller tillställningar du inte har utrymme för i din lägenhet. Även andra aktiviteter så som yoga, målar- och pysselträffar som riktar sig till alla boende i vår förening uppmuntras.
I andra hand är lokalen avsedd som övernattningslokal om du har tillfälliga gäster. Eftersom lokalen är tänkt att användas för aktiviteter på dagtid kan det vara så att någon behöver tillgång till den dagtid fastän du har bokat den sammanhängande för flera övernattningar. Prata och kom överens med dina grannar ifall ni önskar tillgång till lokalen vid olika tillfällen under samma period.
Lokalen får inte användas i kommersiellt syfte, hyras ut till extern aktör eller användas som hemmakontor.
Föreningslokalen bokas på kalendern som finns på anslagstavlan i tvättstugans mangelrum. Skriv ditt namn och telefonnummer på de datum du önskar boka. Var tydlig med i vilket syfte du bokar lokalen och vilka tider.
Kostnader:
- Boka dag (10-00-18.00) – utan kostnad
- Boka bastu – utan kostnad
- Boka kväll och övernattning (18.00-10.00) – 250 kr/natt
Avgiften betalas in till föreningens bankgironummer, 5644 0548 eller Swish, 123 390 71 85. Märk din inbetalning med namn (samma som står på bokningslistan) och de datum betalningen avser.
Innan du lämnar lokalen ska du:
- dammsuga och våttorka golv
- tömma och torka ur kylskåpet
- tömma diskmaskinen
- torka av köksavdelningen samt bord
- bädda sängarna
- städa badrum
- töm soporna
OBS! Det är inte tillåtet att ta med sig bord, stolar porslin/köksutrustning från lokalen!
Fönster
I lägenheten finns dels s.k. fasta fönster samt pivåfönster som går att svänga runt för bekvämare underhåll. I Ansvarsfördelningen framgår att medlemmarna har ansvar för fönstren (utom målning av utsida). Mekanismerna som håller fönstret måste smörjas regelbundet för att minimera slitaget och undvika att de fastnar i ett läge.
Föreningen uppmanar bostadsrättsinnehavaren att själva olja in de ställen på fönstren och fönsterdörren där färgen har flagnat. Föreningen tillhandahåller olja, kontakta någon i arbetslaget.
Fönsterdörr
Se rubriken Dörrar.
Förråd
Förråd till lägenheten
Föreningen har vinds- och källarförråd. Dessa är märkta med lägenhetsnummer. Förråden skall alltid vara låsta. Var noga med att alltid låsa dörrarna till källare- och vind samt att aldrig lämna en öppen källar- eller vindsdörr utan uppsyn. Det är tillåtet att sätta upp förvaringsarrangemang i förråden som hyllor, cykelhållare etc, förutsatt att dina grannars förråd eller själva huset inte påverkas negativt
Förvara ej värdefulla eller fuktkänsliga föremål vare sig på vind eller i källare. Kyl eller frys får ej installeras i förråden. I vinds- och källarförråden får du ej heller förvara brandfarliga vätskor och färger.
Förråd till uthyrning
Föreningen har ett begränsat antal förråd till uthyrning, intresse anmäls skriftligt till styrelsen.
Försäkringar
Föreningen har fastigheten fullvärdesförsäkrad med ganska hög självrisk. Bostadsrättsinnehavaren rekommenderas att teckna en hemförsäkring med speciellt tillägg för bostadsrätter. Alla försäkringsbolag har någon variant av bostadsrättsförsäkring. Undersök vilken form du tycker är bäst.
Styrelsen har vid flertalet tillfällen försökt få klara besked om vems försäkring som gäller vid olika skador. Vissa frågor är självklara och andra omöjliga att få tydliga och enhetliga svar på. Medlem är dock ansvarig för alla skador som kan bevisas bero på oaktsamhet eller brist på ålagt underhåll.
Försäljning av lägenheten
Du kan sälja själv eller anlita mäklare. Föreningen uppmanar dock de som säljer, särskilt beträffande de större lägenheterna, att informera övriga medlemmar om den förestående försäljningen. Sätt gärna upp anslag på anslagstavlorna i föreningen.
Säljaren ansvarar för att styrelsen och Fastum kontaktas i samband med försäljningen.
Föreningen har särskild blankett för ansökan/utträde som medlem. Representant för styrelsen ska alltid träffa den nya medlemmen och fylla i en medlemsansökan. Vid det tillfället ges även information om föreningen.
Vid försäljning betalar köparen en överlåtelseavgift till Fastum.
Lagen ålägger även styrelsen att informera Skattemyndigheten om försäljningspriset av lägenheten samt uppgift om köpare och säljare. Detta hanteras i vårt fall av Fastum.
Bouppteckningar ska också tillställas styrelsen.
Föreningen genomför en besiktning av lägenheten i samband med överlåtelsen.