A-B

Akut

Kontakta föreningens fastighetsjour om det uppstår akuta problem i fastigheten. Vattenläckor är alltid akuta!

Vi akuta hotfulla situationer ska du ringa till polisen. Akuta sjukdomsfall hanteras av sjukvården.

Arbetslag

I föreningen finns flera arbetslag som tillsammans sköter utemiljön. På hemsidan finns information om arbetslagen och medlemmarna som ingår.

Arbetslagens uppgifter:

  • Förbereder, leder och fördelar arbetet på städdagarna.
  • Sköter rabatter och gräsklippning under växtsäsongen.
  • Håller koll på ordningen i cykelförråd, soprum, källare och vindar.
  • Håller koll på ytterdörrarnas låsfunktion

Är du intresserad av engagera dig i arbetslagen? Mejla styrelsen eller kontakta någon i arbetslagen!

Andrahandsuthyrning

Om du vill hyra ut din bostadsrättslägenhet i andra hand behöver du söka skriftligt tillstånd av styrelsen.

Ansökan, där man redogör för skälen till andrahandsuthyrningen, samt skriftligt förslag på kontrakt skickas per post till föreningens brevlåda, alternativt mailas till styrelsen. Det är viktigt att kontaktuppgifter framgår i kontraktet, både till den som hyr ut och till andrahandshyresgästen. Använd gärna ansökningsmallen från föreningens ekonomiska förvaltare Fastum. Du mailar det ifyllda kontraktet till styrelsemejlen, styrelsen@brf2rumsstandard.se. Ansökningar behandlas på närmast kommande styrelsemöte (1 gång/månad).

Byter du andrahandshyresgäst under uthyrningstiden måste du lämna in ett nytt kontrakt.

Godtagbara skäl för andrahandsuthyrning är bland annat studier på annan ort, arbete utomlands eller prov på samboskap. Föreningen godkänner i normalfallet uthyrning max 1 år i taget. Önskar du hyra ut ytterligare efter ett år, behöver du skicka in en ny ansökan, där man på nytt redogör för skälen till andrahandsuthyrningen, samt bifogar ett nytt skriftligt kontrakt. Praxis är att godkänna max upp till två år om inte särskilda omständigheter föreligger.

OBS! Föreningen tar ut en lagstadgad avgift (10 procent av prisbasbelopp) för hantering av andrahandskontrakt. Beloppet delas upp på 12 månader och läggs på månadsavgiften. Avgiften betalas för de månaderna man hyr ut i andra hand under året och tillfaller föreningen.

Tänk på att noga informera den/de du hyr ut till gällande föreningens trivselregler. Som bostadsrättsinnehavare ansvarar du personligt för din andrahandshyresgäst.

Föreningen kontrollerar regelbundet för att motverka olovliga andrahandsuthyrningar.

Anslag

Anslagstavlorna i trappuppgångarna är i första hand avsedda för föreningens meddelanden. Om du vill framföra något till dina grannar kan du förslagsvis använda föreningens facebook-sida.

Avloppsledningar

Se rubriken Vatten och avloppsledningar.

Bokbytarhylla

Bokbytarhyllan finns i mangelrummet i tvättstugan. Här hämtar och lämnar du böcker som du har tröttnat på.

Bredband och TV

Föreningen har tecknat ett gruppavtal med Telenor. Som medlem i Brf 2-rumsstandard ingår ett kostnadsfritt gruppabonnemang med Bredband 250 (ned- och uppladdningshastighet 150-250 Mbit/s). I abonnemanget ingår TV-bas med de vanligaste kanalerna liksom playtjänsten SVTr. Det är möjligt att på egen bekostnad uppgradera abonnemanget.

Telefoni

För de som redan tecknat avtal där telefoni ingår levereras även fortsatt denna tjänst. Telenor har däremot slutat teckna nya avtal för IP/Bredbandstelefoni.

Hur får jag som ny medlem bredband och TV?

Som ny bostadsrättsinnehavare behöver du teckna ett individuellt abonnemang. Telenor tillhandahåller router och digitalbox. Kontakta Telenor på telefon 020-222 222 eller via hemsidan www.telenor.se för att starta ditt abonnemang.

När du flyttar från föreningen ska du kontakta Telenor och säga upp ditt abonnemang. Utrustningen, router och digitalbox, ägs av Telenor och ska, i samband med överlåtelse, skickas tillbaka till dem. Efter att du sagt upp abonnemanget kommer Telenor skickar en returavi så du kan returnera utrustningen.

C-D

Cyklar

Cykelrum och cykelställ finns på flera ställen i fastigheten. Cykelrum är märkta med skyltar ”CR” med därefter ett husnummer. Du får inte parkera din cykel i i trapphus eller källargångar. Det sker många cykelstölder i vårt område, särskilt sommartid och i synnerhet elcyklar. Undvik därför att ställa din cykel på gårdarna eller på gatan utanför husen där tjuven kommer åt.

På kortsidan av huset på Älghagsgatan 1, dörren till vänster, finns ett cykelreparationsrum.

Cykelreparationsrum

Föreningen har ett rum för cykelreparationer. Rummet är beläget på kortsidan av gaveln på Älghagsgatan 1, mot gatan till. Din portnyckel fungerar in till rummet där det finns en arbetsställning samt en kompressor för pumpning och renblåsning. Tänk på att blåsa din cykel rent från smuts på utsidan.

Diskmaskin

Diskmaskin skall installeras av behörig fackman. Den får ej anslutas till befintlig diskbänksblandare: är den kopplad på varmvattenledningar kan det orsaka störningar i tillförsel av varmvatten till andra lägenheter.

Dörrar

Fönsterdörr

Föreningen ansvarar för underhållet av utvändiga ytor på balkong- och altandörrar, s k fönsterdörrar (se stadgarna). Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för underhåll av dörrens övriga ytor, glas samt mekaniska stängningsanordningar. För att stängningsanordningen skall fungera bra krävs att den smörjs regelbundet.

Lägenhetsdörr

Bostadsrättshavaren ansvarar för underhåll och reparationer av  lägenhetens ytter- och innerdörrar med tillhörande lister, foder, karm, tätningslister, lås inklusive nycklar, beslag, gångjärn, glas, handtag, ringklocka, brevinkast. Bostadsrättshavaren svarar även för all målning med undantag för målning av ytterdörrens utsida, motsvarande gäller för balkong- eller altandörr.

Vid byte av lägenhetens ytterdörr skall den nya dörren motsvara de normer som vid utbytet gäller för brandklassning och ljuddämpning. Dörren ska också ha ett brevinkast samt samma utseende som övriga dörrar med ek som ytskikt.

Lägenhetsinnerdörrar

Lägenhetens original innerdörrar är spegeldörrar med ram av furu och spegel av kryssfanersskiva. Saknar du någon innerdörr finns ett begränsat lager med dörrar på vindarna.