R

Rabatter

Rabatterna och gräsmattorna hålls efter av medlemmarna i arbetslagen. Är du intresserad av att ingå i något av arbetslagen hör du av dig till någon av medlemmarna. Föreningen har även ett antal odlingsbackar/odlingslotter på baksidan av Älghagsgatan 3 och Hjorthagsgatan 8. Hör av dig till Helena Eriksson, sheenarilkeson (att) gmail.com, om du önskar använda en sådan.

Renoveringar

För större lägenhetsrenoveringar såsom ändring eller borttagning av väggar, byte av kök eller badrum, måste du inhämta ett skriftligt godkännande av styrelsen. Här hittar du Information om vad du ska tänka på vid renoveringar och till vilka renoveringar du behöver söka tillstånd. Enklast laddar du ner en Ansökningsmall som du fyller i och lämnar till styrelsen (epost eller i brevlådan på Hjorthagsgatan 8A).

OBS! Föreningen planerar ett stambyte i husen. Vi avråder därför starkt att renovera badrum och kök innan detta.

Reparationsfond

Enligt stadgarna finns endast en s.k. yttre reparationsfond för fastighetens löpande underhåll. Reparationsfond för lägenhetens inre underhåll finns ej.

S

Skadedjur

Fastigheten är försäkrad mot ohyra som råttor, pälsängrar, vägglöss m.m. Vid upptäckt av skadedjur ska du kontakta Länsförsäkringar, 031-63 80 00 för sanering. Uppge försäkringnr. 20 42 471.

Snöröjning

Föreningen anlitar för närvarande Nabo för halkbekämpning och snöröjning.

Sophantering

Vid Bockhornsgatan och Repslagaregatan m.fl. finns kärl för källsortering av t.ex. batterier, mjölkkartonger, plåtburkar och plast. Använd dessa kärl av miljö- och kostnadsskäl (gratis för föreningen!). Släng med fördel dina större kartonger här.

Föreningen har två soprum för vanligt hushållsavfall. Medlemmar ska sortera sitt hushållsavfall. I soprummen finns kärl för papp, plast, tidningar, komposterbart avfall, glas, metall, batterier samt för lysrörslampor. Var noga med att sortera soporna och slänga dem i rätt kärl. Papperspåsar för kompost finns i soprummen. Lämna inte kvar sopor som inte får plats i kärlen. Överfulla kärl ökar genast föreningens kostnader för sophanteringen.

Den som vill kompostera själv kan använda de gröna komposttunnorna (som just nu finns i var ända av Älghagsgatan 3). Dessa finns uppställda så länge de vårdas som en kompost bör vårdas.

I samband med föreningens vår- och höststäddagar finns det en container tillgänglig om du behöver slänga större saker och ofta en behållare även för elektronik.

Spis, kyl o frys

Bostadsrättsinnehavaren har ansvar för underhåll, nyanskaffning samt bortforsling vid behov.

Styrelsen

Styrelsen utses på årsmötet som infaller på våren, till vilket det utgår en kallelse till medlemmarna. Ledamöter och suppleanter väljs för två år i taget. Till alla styrelsemedlemmar utgår ett arvode.

Du kontaktar styrelsen på styrelsen@brf2rumsstandard.se.

Om du är intresserad av att själv engagera dig i föreningens styrelsearbete ska du kontakta någon i valberedningen. Föreningens, och därmed vårt boendes, existens bygger på olika typer av medlemsinsatser i de olika arbetslagen och de olika uppdragen som årsmötet och styrelsen beslutar om.

Styrelsens kontaktuppgifter hittar du under rubriken kontakta oss.

Städdagar

Föreningen genomför årligen två städdagar. Vi gör fint i rabatter och planteringar och genomför en allmän städning under ledning av arbetslagen.  Vi röjer också i vinds- och källarkorridorer och ibland genomförs rensningar i cykelrum. Det finns en container och en vagn för elektronik där medlemmar kan slänga det man vill bli av med, såsom möbler och elektronik.

I normalfallet ligger höstens städdag alltid sista helgen i september och vårens städdag ligger alltid näst sista helgen i april. Städdagarna ligger alltid på en söndag. Om inte någon annan information lämnas ut samlas vi på städdagarna kl. 10.00 vid fastighetsskötarexpeditionen. Fika brukar genomföras vid föreningslokalen kl. 13.00. och sedan jobbar vi oftast vidare efter fikat.

Vår bostadsrättsförening bygger på medlemmarnas engagemang och aktivitet. Städdagarna är ett bra tillfälle där du som medlem kan ge ett viktigt bidrag till att  skapa en trivsam miljö i vårt kvarter men är också ett tillfälle att lära känna grannarna och få ett ansikte på styrelse och arbetslag.

T

Tv

Föreningen har ett gruppavtal med Telenor där bl.a. digital-TV ingår. Ett basutbud med de vanligaste kanalerna ingår i månadsavgiften. Se även rubriken Bredband för ytterligare information om hur du få tillgång till TV.

Tak (innertak)

En vanlig fråga vid nyinflyttningar är med vilken färg taken ska målas. Ofta kommer frågan när det är för sent. Genom åren har taken kommit att behandlas olika så det finns inget entydigt svar på detta.

Innan du köper färg är det ett gott råd att du tar reda på med vilken färg taken senast målades. Risken är att färgen flagnar relativt fort om du köper fel typ av färg.

Trall

Bostadsrättshavaren ansvarar för renhållning och snöskottning samt trätrall på balkong. Du får byta ut din trall om den är sliten och trasig mot likvärdig.

Trapphus/städning

Trappuppgångarna städas under sommarhalvåret en gång/månad och två gånger/månad under vinterhalvåret. Fönstertvätt beställs vid behov.

Om du har hund, barn eller särskilt mycket besök förväntas du bidra med extra städning mellan gångerna. Se vidare under Husdjur.

Dörrmattor får ej placeras utanför lägenhetsdörrarna. Om du väljer att göra detta får du själv städa kring din dörr. Orsaken till detta ”förbud” är brandrisk.

Trottoarer

Föreningen ansvarar för trottoaren närmast våra hus liksom halva (!) av Hjortens trappor mot Fjällgatan samt halva gången mellan Älghagsgatan 3 och 4. Föreningen köper tjänst för halkbekämpning vintertid på våra trottoarer.

Tvättmaskin

Tvättmaskin får endast installeras i bad-/duschrummet. Tvättmaskiner ska anslutas till befintligt uttag på kallvattensledningen i bad/duschrummet. Förberedelse för el är normalt gjort med tomrör till bad/duschrummet.

Som bostadsrättshavare ansvarar du för att tvättmaskinsinstallationer görs av behöriga och på rätt sätt. Felaktigt anslutna tvättmaskiner kan orsaka störningar i fastighetens rörsystem. Maskiner som är kopplade till varmvatten (såväl diskmaskin som tvättmaskin) ger störningar i tillförsel av varmvatten till andra lägenheter. Om föreningen behöver åtgärda fel i fastigheten orsakade av felaktig anslutning av tvättmaskin bekostas detta av dig som bostadsrättshavaren.

Tvättstuga, tork och mangelrum

Tvättstugan finns på Älghagsgatan 1, med ingång på husets södra gavel.

I tvättstugan finns två tvättgrupper om fyra maskiner, en grovtvättmaskin och en obokningsbar tvättmaskin. Tvättgrupperna och grovtvättmaskinen bokas via det digitala bokningssystemet bokatvattid.se via nedladdningsbar app eller på plats i tvättstugan. Det finns möjlighet att boka två sammanhängande tider, men du kan endast ha två tider i systemet samtidigt. Om torkrum behövs till grovmaskinstvätt behöver du boka till grupp 1 eller 2. Den obokningsbara tvättmaskinen (nr.12) har EJ tillgång till torkrummen.

Om tvättiden inte börjar användas efter 40 minuter får någon annan ta din tvättid även om du har bokat dubbla tvättider.

Tvättmaskinerna och torktumlare får användas vardagar 7.00 – 21.00 och helg/helgdag 9.00 – 21.00. Efter kl. 21 slås strömmen av och då går tvättmaskinerna inte längre att öppnas. Torkrummen kan användas vardagar 7.00 – 22.00 och helg/helgdag 9.00 – 22.00.

Se då till att du hämtar din tvätt i tid, så att inte tvättmaskinerna blockeras för de som bokat första morgontiden.

Tappat bort din inloggning till BokaTvättid? Skicka iväg ett mejl med namn och ditt lägenhetsnummer till styrelsen@brf2rumsstandard.se.

Städning av tvättstugan

Efter ditt tvättpass ska du rengöra tvättmaskinerna, torktumlaren och torkrummet. Alla ansvarar gemensamt för att det är rent efter sin tvättid. Redskap för rengöring i tvättstugan hänger/står lätt åtkomliga vid grupp 1 och i torkrummen hänger borstar för att sopa av.

Se till att:

  1. Torkrummet och tvättstugan är sopad  och moppad efter avslutad tvättid.
  2. Båda filtren i torktumlaren är rengjorda.
  3. Tvättmedelsfacken är rengjorda.
  4. Maskinerna är avtorkade.

Kolla gärna en extra gång så du inte glömt några kläder i torktumlaren, tvättmaskinen eller torkrummet. Kvarglömda kläder slängs eller lämnas till klädinsamlingen regelbundet

På gården bakom tvättstugan finns möjlighet att hänga tvätt ute i det fria.